De Partners van Local7: Amanda Flamand van Flamand Farm&Food

14 juni 2023 om 15:19

Amanda Flamand groeide op op de boerderij. Tot 2008 woonde het gezin in Banholt, daarna verhuisden ze naar een vervallen boerderij aan de rand van Slenaken, in het gehucht Heijenrath. Terwijl haar ouders de boerderij renoveerden en er een stal en camping maakten, ging Amanda naar Hasselt om daar de hotelschool te volgen.

"Met een diploma op zak keerde ik terug naar Zuid-Limburg. In de keuken van ons woonhuis begon ik te koken voor campinggasten. Wat ik ook maakte, het eigen rundvlees speelde altijd de hoofdrol", vertelt Amanda. En dat werd gewaardeerd. Zowel door de campinggasten als door Amanda zelf. "In de keuken op de boerderij vond ik mijn passie. Hier ontstond de droom om op deze plek ooit een restaurant te openen."

In 2016 nam Amanda de boerderij van haar ouders over. Overdag was ze veehouder en beheerde ze de camping, 's avonds droomde ze verder over haar culinaire droom en hoe ze die vorm moest geven. "Eén ding was zeker: het vlees van de eigen Aberdeen Angus-runderen moest een hoofdrol spelen in het restaurant - of in ieder geval in de keuken. De zogenaamde 'korte keten', waarin voeding zonder veel tussenkomsten van productie naar het bord gaat. Ik verdiepte me in wat er in de buurt groeit, bloeit en geproduceerd wordt en dat is echt heel veel. Zuid-Limburg heeft zoveel mooie lokale producten. Daar wilde ik wat mee."

Hiermee was het concept voor haar restaurant geboren, maar de realisatie liet door een lang vergunningstraject op zich wachten. Begin 2022 begon de bouw en in maart 2023 opende Flamand Farm & Food haar deuren. Van half werk houdt ze daarbij niet. Dus behalve een complete verbouwing, trok ze ook goede mensen aan.

Sommelier Ronnie van Nulck en chef-kok Kenneth Flas vormen samen de culinaire basis, terwijl Amanda doorwerkt aan het concept van Flamand Farm&Food. En wij kunnen uit eigen ervaring zeggen: het is zeer geslaagd!