De partners van Local7: Amy Heuts van Varkenshoederij Kuusj

11 juli 2022 om 21:39

In 2016 beginnen Joshua (nu 27) en Amy (nu 21) als jonge ondernemers aan gewaagd plan. Een veehouderij op een ouderwetse en daarmee nieuwe manier. Kleinschalig varkens hoeden zoals dat heel vroeger gebeurde. Geen houderij dus maar een hoederij. En alles in eigen hand of zeer lokaal. Maar voor plannen heb je niet genoeg aan twee biggen die je krijgt als stagevergoeding. Er is geld nodig om te investeren. Om aan dat geld te komen, bedenken Joshua en Amy het begrip ‘crowdfarming’, vrij naar crowdfunding. Je koopt als consument een deel van een kuusj. Als het varken volgroeid is, mag je in ruil voor het teruggeven van een deel van jouw investering een stukje kuusj hebben.

Op diezelfde wijze zetten de twee ook de Kuusj Safari op. Op 30 april was de eerste Safari waarbij mensen kennis maken met de varkens, maar ook met de kernwaarden van Kuusj. Deze zijn dat de varkens een stressvrij leven hebben en dat Amy en Joshua zoveel mogelijk in eigen beheer houden. Veel hebben ze inmiddels al bereikt. Verschillende kuddes varkens die lekker scharrelen in Mechelen en omstreken, een eigen winkel, zowel offline als online, en tevreden klanten. Van flexetariër tot restaurant hebben kennis gemaakt met de kwaliteit van de Kuusjkes.

Dromen hebben ze ook nog. Zo willen Amy en Joshua zelf het voer gaan produceren voor de varkens. Dan wordt het echt een kringloop. Op het YouTube-kanaal van Kuusj legt Amy uit hoe dat werkt en zien we ook een varken plassen op het varkensgras dat de Kuusjes zo heerlijk vinden. En we zien het klassieke beeld: varkens in de modder die heerlijk aan het spelen zijn. Mocht je eens willen gaan kijken, ze organiseren op zondag 7 augustus weer een echte Safari. En tot die tijd kun je het vlees bestellen, samen met bijvoorbeeld een bijpassend lokaal biertje, via Local7