De partners van Local7: Kenny Essers van BEEing Pure

24 maart 2022 om 09:30

Als we Kenny spreken is hij met zijn vader en kind bij de bijen. Je hoort ze zoemen in de achtergrond, de bijen. En zowel opa als kind hebben een rol in dit verhaal. Vanaf zijn twaalfde is Kenny al actief als ondernemer. Handelen is hij altijd goed geweest. Zo bouwde hij een kringloopwinkel uit dat hij weer verkocht. Mensen in dienst, verantwoordelijkheid, maar ook goed geld verdienen op jonge leeftijd, Kenny heeft het allemaal al meegemaakt.

Toch was dat het niet helemaal. Hij miste iets. Hij ging onder meer in retraite maar pakte ook een studie op: Herborist. En daar werd hij bij het vak Volksgeneeskunde aangestoken door een docent met de liefde voor bijen. En toen werd Kenny hobby-imker. 60.000 bijen die samenwerken om honing te maken vond hij fascinerend. Met boeken en internet spijkerde hij zijn kennis bij zodat hij bijen in de garagebox onder de flat kon houden. Toen een vriend hem vroeg mee te doen aan een streekmarkt, ging hij op weg met 150 potjes honing.

De 150 potjes waren binnen een uurtje weg, verkocht aan klanten. En toen vonden de oude liefde voor de handel en de nieuwe liefde voor de bijen elkaar.

1 Maart 2015 begon hij officieel, na een jaar voorbereiding. Limburgse honing, Limburgse crèmehoning, mede (honingwijn) en bijenwaskaarsen zaten toen in het assortiment. Hij begon op de weekmarkt in Maastricht op de woensdag. Al snel kreeg Kenny in contact met klanten vragen over nieuwe soorten honing. Zo experimenteerde hij op de Pietersberg met lavendel en zijn bijen maar lavendelhoning leverde dat niet op. Contacten binnen de bijenwereld kreeg hij ook, een heel netwerk van honingleveranciers. De contacten met die leveranciers leverden hem toegang op tot andere soorten honing en zo kreeg hij toch zijn door klanten gevraagde lavendelhoning.

Producten BEEing Pure

Nu is hij weer af aan het bouwen naar meer lokaal. Uiteindelijk wil hij met BEEing Pure 6 soorten honing en twee seizoenshoningen aanbieden om weer zo lokaal mogelijk te werken. Alle honing van BEEing Pure is van Limburgse bodem en niet gemengd, gefilterd of gepasteuriseerd. Een prachtig lokaal product dat deels geproduceerd wordt op een stukje land van zijn vader. En door deze keuzes te maken houdt hij tijd over voor de kinderen. Zonder het land van opa dus geen tijd voor de kinderen, maar vooral: geen echte Limburgse honing. Als je het leuk vindt, kun je BEEing Pure bezoeken op zaterdag. En de producten van BEEing Pure bestel je makkelijk en snel via Local7.