De partners van Local7: Koen van der Maat van Maalderij Van der Maat

29 juni 2022 om 22:02

Toen Koens vader een broodbakmachine aanschafte, nog voor de tijd dat die machines heel hip werden, had hij nog niet kunnen bedenken dat hij door dat besluit later de jongste molenaar in Nederland zou worden. Natuurlijk had hij dat nog niet bedacht, Koen van der Maat was immers pas 2 toen zijn vader die machine kocht. Voor het meel om brood te bakken, ging hij naar de Bleeke Dood, een beroemde molen in Zaandam. Zoon mee natuurlijk, want een molen is ook een mooi uitstapje. En zoonlief was verkocht.

14 jaar later zou Koen de molenaar worden van de molen waar hij aan het vak verknocht raakte. Met 18 werd hij de jongste molenaar van Nederland. Inmiddels is hij dat niet meer, ingehaald door andere jonge honden die ook het molenaarsvak ingegaan zijn. Vrienden van Koen met wie hij samen de ‘Molenjongeren’ vormt die in september aandacht zullen vragen voor het vak molenaar.

Alleen, als Koen verliefd werd op een molen in Zaandam, hoe kan hij dan nu tussen de leveranciers van Local7 terecht gekomen zijn? Immers, in Zaandam wordt nog steeds geen Limburgs geluld. Waar de liefde voor de molen via de broodbakmachine van zijn vader het leven inkwam, kwam Limburg via zijn moeder. Immers, als geboren Maastrichtse bleef het Zuiden trekken. En zo verhuisde het gezin naar Limburg toen Koen 3 was. En kwam hij in aanraking met de Van Tienhovenmolen.

Toen al wist hij het zeker: die molen ga ik ooit de baas worden. De molen moet je namelijk de baas worden als molenaar. De wieken kunnen een snelheid bereiken van zo’n 150 kilometer per uur. Zie hier de uitdrukking: een klap van de molen krijgen. Koen zegt: de molen moet een beetje bang zijn van de molenaar. En daar is zijn leeftijd een enorm voordeel. Niet alleen moet je behoorlijk fit zijn om zo’n grote machine te kunnen bedienen. Je moet een molen ook leren kennen. Iedere molen is namelijk een handgemaakte grote machine die onderhoud en werk nodig heeft. Hoe langer je de molen kent, hoe makkelijker het werk wordt.

Wat je ook echt moet leren kennen zijn de heerlijke bakmixen van Maalderij Van der Maat zoals het bedrijf van Koen heet. Met tarwe en rogge uit de buurt van Luik en spelt van de bekende Poshoof in Maastricht zijn dat met rechte echte, eerlijke, Limburgse producten. En met de helft volkoren ingrediënten bak je ook nog eens gezonde pannenkoeken. O, ja, en lijkt de molen jou ook een leuk bezoek? Je kunt er iedere zaterdag terecht, van 11:00 uur tot 17:00 uur.