De Partners van Local7: Leonne Jeuken van Fruitbedrijf Heiland

21 april 2024 om 20:00

Fruitbedrijf Heiland is een echt lokaal familiebedrijf. Met veel liefde maken ze heerlijke jam, honing en fruitsappen. Het grootste deel van de producten komt van eigen grond. We vertellen je er graag meer over in onze Local Stories. Met deze keer Leonne Jeukens van Fruitbedrijf Heiland. In het buurtschap Raar, op het Centraal Plateau op de Raarberg in Meerssen worden de heerlijkste jams, honing en fruitsappen gemaakt, die wij graag onder je aandacht brengen. Laten we beginnen de familie aan je voor stellen.

Fruitbedrijf Heiland wordt gerund door Leonne Jeuken, haar broer en de vriend van hun moeder, Jos. Leonne heeft niet altijd op de boerderij gewerkt. Ze is opgeleid als apothekersassistente en heeft ook jarenlang in die rol gewerkt. Met het verdwijnen van het zelf bereiden van medicijnen, verdween ook de lol en het plezier in het werk. Dus nu maakt Leonne, samen met haar moeder, onder meer de jams en de sappen van het fruitbedrijf. Want juist het werken met haar handen vond ze het leukst aan het werk bij de apotheek. En die liefde heeft ze nu weer teruggevonden bij het familiebedrijf.

Het fruit wordt geteeld op 10 hectare grond, die bij het bedrijf horen. Daarnaast komt nog een deel van het fruit van collega’s. Zelf telen ze onder appels, peren, aardbeien en pompoenen. Hiervan maken Leonne en haar moeder onder meer jam, appelmoes en fruitsappen. Daarnaast verkopen ze ook zelfgekweekte honing. Want een fruitbedrijf heeft voor de bestuiving hulp nodig van de bijen. Dat van die bloemetjes en de bijtjes is dus niet verzonnen!

De bijen helpen bij het verstuiven zodat het fruit gaat groeien. Maar de bijen maken vervolgens natuurlijk ook honing. En die honing, gemaakt dus door Limburgse bijen, kun je weer kopen. Via onze website natuurlijk. Maar het bezoeken van de boerderijwinkel is ook zeer de moeite waard.

maandag 14:00–20:00
dinsdag 14:00–20:00
woensdag 14:00–20:00
donderdag 14:00–20:00
vrijdag 14:00–20:00
zaterdag 09:00–17:00
zondag Gesloten

Het begin van een peer
Het begin van een peer