De partners van Local7: Marcel Janssen van De Gerdeneer

31 mei 2022 om 07:39


Limburgse cider

De meeste mensen zullen bij het horen van ‘cider’ denken aan Frankrijk of Engeland, van oudsher producenten en consumenten van de beroemde appeldrank. In Nederland kweekten we appels vooral om te eten, zowel vers als in moes en taart. Maar Marcel Janssen van De Gerdeneer in Venlo brengt daar verandering in. Want de ciders van De Gerdeneer zijn Limburgs nieuwste culinaire sensatie!

Als we Marcel Janssen spreken is hij net kruiden aan het knippen. De Gerdeneer is van oorsprong een leverancier van kruiden. Gerdeneer is Venloos voor tuinier en in de kassen worden kruiden gekweekt, vooral voor het hogere segment restaurants. Marcel is liefhebber van kweken, van het creëren van nieuwe en terugvinden van oude smaken die tegelijk puur natuur zijn. In 2015 start hij met cider maken, bij wijze van experiment. En dat eerste experiment bevalt hem en zijn omgeving heel goed. Voorraad van toen heeft hij helaas niet meer…

Met de goede resultaten komen er investeringen, in kennis en materiaal. Zo gaat Marcel naar Engeland waar de enige cider-academie ter wereld gevestigd is. Maar het meest leert hij van doen, maken en proeven. Zo leert hij bijvoorbeeld dat de lekkerste pure ciders gemaakt worden van oude appelrassen. Maar, ook van nieuwere appelsoorten zijn prima ciders te maken, mits een toevoeging van bijvoorbeeld kweepeer. Weet je gelijk waar kweeperen voor gebruikt kunnen worden! En heb je toevallig zelf een paar appelbomen? Ook daar kan cider van gemaakt worden!

Ook natuurbeheerders die fruitbomen hebben, weten De Gerdeneer inmiddels te vinden. Op de oude landgoederen en landerijen mag Marcel de appels plukken. De beste appels voor cider zijn rijpe appels die zo van de boom vallen. Als ze bij het Savelsbos nabij Maastricht de appels gaan plukken, plukken ze in de eerste week de appels van de vlak geplante bomen. De tweede week plukken ze de appels van de bomen die op de heuvel groeien. Door toevallige omstandigheden blijven deze groepen appels gescheiden. En blijkt na het bottelen een verschil in smaak te zitten tussen deze twee groepen. Zie hier het ontstaan van de ciders Savelsbos en Hoog Savelsbos.

Bij Local7 worden we natuurlijk heel warm van een Venlonaar die met Zuidlimburgse appels een waar Limburgs product maakt. En we kunnen je de heerlijke ciders van De Gerdeneer dan ook van harte aanraden. Proeven kan ook: je boekt een proeverij via De Gerdeneer. En wil je, bijvoorbeeld voor vaderdag, een van de unieke, Limburgse ciders bestellen, kan dat natuurlijk makkelijk en snel via Local7.