De Partners van Local7: Nathalie Olivers van Olivers Specialiteiten

13 april 2023 om 08:12

'Lokaal de wereld een beetje mooier maken'.

Al sinds 1985 verwerkt en verkoopt Olivers chocolade en wafels. En dat doen ze al sinds het oprichtingsjaar met lokale partners en lokale producten. Maar niet alleen dat, Olivers is ook het verhaal van inclusief ondernemen. Van ondernemen met een oog voor de samenleving en vooral voor mensen voor wie het leven uitdagend kan zijn.

Local7 spreekt met Nathalie Olivers, een van de eigenaren van Olivers. Op de vraag waarom Olivers voor Local7 gekozen heeft, geeft Nathalie een heel duidelijk antwoord: ‘Waarom zou je iets van ver halen, als het ook van dichtbij kan komen?’.

Niet alles kan overigens van dichtbij komen. Olivers importeert bijvoorbeeld een speciale nougat uit Italie. Maar de chocolade produceert Olivers zelf en de wafels worden geproduceerd in Maastricht en in België. De lokale bakker is dus ook echt de lokale bakker.

Olivers is begonnen door de man van Nathalie, samen met zijn zus en zwager. Nu werken er 30 medewerkers van wie maar liefst 40% een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt heeft. Voor Nathalie is het vanzelfsprekend dat er zoveel mensen werken voor wie werken niet geheel vanzelfsprekend is.

‘Als je 4 mensen in dienst hebt, ontstaat er al ruimte voor een medewerker met afstand tot de arbeidsmarkt. Natuurlijk is dat bij het ene bedrijf makkelijker in te passen dan bij het andere. Maar als je wil, als het in je DNA zit om om te kijken naar een ander, dan vindt je altijd werk in je organisatie.’

Misschien komt die passie voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) wel voort uit het feit dat de oprichters van Olivers alles helemaal zelf hebben moeten uitzoeken. Zij hadden in de familie geen ondernemers en dus ook geen voorbeeld. Juist zo’n voorbeeldfunctie is zo belangrijk.

De mensen die bij Olivers komen werken, hebben vaak hun hele leven gehoord: ‘Dat kun jij niet.’ Terwijl je moet kijken naar wat mensen wél kunnen in plaats van naar wat mensen niet kunnen. Iemand met autisme bijvoorbeeld werkt extreem secuur.

Alle medewerkers krijgen na 2 jaar bij Olivers een contract voor onbepaalde tijd omdat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zeer betrouwbare werknemers zijn. En behalve de eigen medewerkers, werkt Olivers ook nauw samen met het Maastrichts Toeleverings Bedrijf (MTB) waar ook veel mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt werken.

Het past allemaal perfect bij Olivers. ‘Lokaal maak je de wereld een klein beetje mooier’, aldus Nathalie. En daar sluiten wij ons bij Local7 helemaal bij aan!