De partners van Local7: Reinoud Smits van Louter Kombucha

01 maart 2022 om 17:47


Reinoud Smits (32) is geboren in een familie van schippers, vooral de binnenvaart. Opa en oma voeren al heel Europa door. Besmet met het virus van varen, ging Reinoud na zijn middelbare school naar de Maritiem Instituut de Ruyter in Vlissingen. Europa, de Maas, de Rijn, de Donau, waren echter niet wat Reinoud voor zich zag. De zeven wereldzeeën bevaren met de grootste schepen, zo moest het zijn.

Dus begon hij na zijn opleiding op de ‘grote vaart’ en wel bij de in Nederland wereldberoemde Holland Amerika Lijn. Ooit opgericht om Europese gelukszoekers naar het beloofde land Amerika te brengen, tegenwoordig bekend om zijn enorme cruiseschepen waarmee je de hele wereld kunt ontdekken.

Holland Amerika Lijn
Holland Amerika Lijn (credit: wikipedia)

Na een uitstap naar de Stena Line die dagelijkse routes bevaart tussen onder meer Hoek van Holland en Harwich begon hij de liefde voor de grote vaart kwijt te raken. Maar gelukkig vond hij deze terug op een bekend schip: De Rainbow Warrior van Greenpeace. Dit was de derde Rainbow Warrior en is een zeilschip. En juist het zeilen gaf Reinoud de nodige boost: hij hervond zijn plek op de oceaan.

Rainbow Warrior Zeilboot
Rainbow Warrior Zeilboot (credit: wikimedia)

Toch kwam het moment dat de wal begon te trekken: dichtbij zijn familie zijn, voelde als een noodzaak. Maar ja, wat doe je dan? Jongensdroom vervuld en dan zit je thuis in Landgraaf. Op zijn reizen had hij kennisgemaakt met allerlei eten en drankjes die we, ook in deze tijd, niet kennen in Nederland. Zo kwam hij zes jaar geleden al in aanraking met Kombucha. In Amerika welteverstaan! Daar was Kombucha al zo ingeburgerd dat het gewoon in de supermarkt te krijgen is. Kombucha is gefermenteerde thee en vindt zijn oorsprong in het Verre Oosten, waar het al honderden jaren gedronken wordt. De eerste vermelding dateert al van 221 voor Christus! En Reinoud was gelijk verkocht! Dus toen hij op zoek ging naar een nieuwe roeping kwam Kombucha al heel snel weer boven drijven.

Louter Kombucha oprichter Reinoud Smits
Reinoud die liefst zelf Louter Kombucha drinkt

Toen hij op bezoek bij een vriendin een kombucha-cultuur kon lenen om zelf te experimenteren, was dat het begin. Ineens wist hij het namelijk: Louter Kombucha! Hij begon te experimenteren, boeken te lezen en grote pannen te lenen van zijn moeder om de beste smaken te vinden. En na een paar maanden durfde hij het aan en was Louter Kombucha een feit. Het duurde een stuk minder lang om Local7 te overtuigen: wat een lekker, lokaal product is het geworden! En je kunt het nu bestellen via onze website!