Talent in een zelfgemaakt kistje

16 november 2021 om 09:15

De A van Athos
'Support your locals' wie heeft 'm de afgelopen tijd niet voorbij zien komen. Lokaal shoppen is helemaal hot. Of het nu bij de lokale bakker, groenteboer, tassenmaker of wijnhandel is. Maastricht is een echte maakstad. Van etenswaren tot producten. Eén van die makers is Athos. Athos biedt mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een ontmoet- en ontwikkelplek om hun talent in te zetten. Bij Athos vinden ze eigenlijk alles wat ze nodig hebben om zich op een creatieve manier te uiten. Van een naaiatelier tot een schildersruimte en een houtafdeling, er is voor ieder wat wils.

Alles handgemaakt
Alles wordt handgemaakt op deze grote creatieve broedplaats. Van eigenbereide granola, vogelhuisjes en sleutelhangers, die je online, terplekke of fysiek bij het Maastricht Visitor Centre of Loods5 kunt kopen. Oh en ken je de houten kistjes van Blanche Dael? Jawel, ook deze worden door Athos gemaakt. Paula Pfeiffer, een van de begeleiders bij Athos: “Ik vind het vooral belangrijk dat de mensen die hier komen iets maken waar ze trots op zijn, iets waarvan ze denken ‘dit is vet!’.”

Een creatief rondje
Tijdens een rondleiding maken we kennis met alles dat Athos doet. Of ja: doet, maakt en eet. Er gebeurt van alles op deze plek. Want wist je bijvoorbeeld dat Athos ook een eigen eetcafé heeft? Waar ook jij iedere week kunt aanschuiven. Nadat we kennis hebben gemaakt met het keukenteam lopen we door naar de werkruimtes die drukbezet zijn. In de ene ruimte worden er as we speak vogelhuisjes beschilderd, in de andere ruimte wordt het hout gezaagd voor de kistjes van Blanche Dael en even verderop zitten een aantal van het Athos Team achter de naaimachine, bezig met het maken van kleding. Hoe tof! En alsof dat nog niet genoeg is neemt Paula ons mee de binnentuin in. Dé plek waar honing wordt gemaakt, waar een grote bijenkorf te vinden is en waar je allerlei kruiden kunt plukken.

Pretpakket
Aan het einde van de tour krijgen we het Local7 Athos pakket aangereikt. In het pakket vind je huisgebakken broden met hummus, chutney en labneh, olijven & kaas. Perfect voor bij de borrel. Verder zitten er een zakje huisgemaakte granola (genieten!) en een potje honing van stichting byeboer in. En uiteraard bevat het pakket nog een aantal handgemaakte dingen. Namelijk een vreemde huisvogel voor in de tuin, gemaakt op de schilder – en houtafdeling en een huisgemaakte leren sleutelhanger. Oh en het leuke is, dit komt allemaal in een athos kratje dat uiteraard ook handgemaakt is! Het pakket heeft opeens een andere lading voor ons. Want alles dat je in het pakket vindt, is met de hand gemaakt. En eerlijk is eerlijk, smaakt het niet net een stukje beter wanneer je weet dat alles in dit pakket met liefde is gemaakt? Helemaal goed voor deze wereld en waar mensen met passie aan werken. Een pakket met een sociaal maatschappelijk karakter.

Zelf zo’n liefdevol kistje thuisbezorgd krijgen? Bestel het pakket hier!